Nieuwbouw

28 appartementen
Houten

Opdrachtgever: KlokGroep

Locatie: Houten

Aannemer: KlokGroep

Nieuwbouw

28 appartementen
Houten

Opdrachtgever: KlokGroep

Locatie: Houten

Aannemer: KlokGroep

‘Een ingetogen appartementen gebouw met gelaagdheid en verfijning in materialisatie en detaillering’

In Houten heeft KlokGroep naar ontwerp van LOUT architecten 28 appartementen voor één- en meerpersoonshuishoudens gerealiseerd. Kenmerkend voor de stad Houten is de Rondweg waarbij iedere buurt beschikt over een eigen afslag, ook wel ‘inprikker’ genoemd. Deze inprikkers worden gemarkeerd door poortgebouwen. Deze poortgebouwen bevinden zich bij de toegang van iedere wijk en zijn beeldbepalend voor de stad Houten.

Het appartementengebouw ‘Hofgaerde’ is uitgevoerd volgens het woningbouwconcept Wonivo van KlokGroep en bevindt zich direct aan de Houtense Rondweg op de locatie van een voormalig kantoorpand als entree van de wijk De Gaarde. Het voormalige kantoorpand vormde samen met een markant, in rondlopend wit metselwerk uitgevoerd, kantoorpand aan de overzijde van de toegangsweg het poortgebouw van de wijk. In het ontwerp van het nieuwe appartementengebouw was het een verplichting om deze esthetische verbinding met het witte kantoorpand terug te brengen . Om deze verbinding visueel te maken is het accent gelegd op de hoek van het gebouw door middel van het witte gevelmetselwerk. Om de poortfunctie te benadrukken is deze hoek tevens met een verhoogde dakrand uitgevoerd. De verhoging van de dakrand en de donkere uitvoering van het metselwerk wordt ook aan de andere zijde van de langwerpige gevel ter afsluiting van het gevelbeeld teruggebracht. Aan deze zijde gaat het woongebouw over in de geluidswal.

Met uitzondering van de hoek zijn de overige geveldelen uitgevoerd in metselwerk met een warme uitstraling. Daarbij is gebruik gemaakt van twee complementaire kleuren en een verfijnde detaillering van het metselwerk. Aan de galerijzijde omarmt het gebouw de groene binnentuin. Ook aan deze zijde is middels zorgvuldig gekozen detaillering verfijning aangebracht. Dit is onder andere terug te vinden in de doorstekende kolommen en de op kleur gefabriceerde afwerking van de bovenste galerijplaten (droogloop).

Middels deze ingrepen kent het gebouw enerzijds een terughoudend ingetogen karakter maar biedt het tevens een verrijking die subtiel in het gehele gebouw is doorgevoerd

Afbeeldingen